Mød os på Fjernvarmens Landsmøde 2016
26/10/2016
GDPR forsyningsvirksomhed
GDPR Deadline: En udfordring eller en udviklingsmulighed for forsyningsbranchen?
14/03/2018
Show all

Case study – Vestforbrænding

QR kort med RFID chip fra Pernexus Systems

QR kort med indbygget RFID chip er direkte tilsluttet et centralt system, entrepriseportalen

Det er ikke små besparelser vi taler om, når Nordeuropas største producent af affaldsbaseret fjernvarme siger at en ny teknologibaseret løsning vil spare dem 25-50% i tid i vedligeholdelse af deres brønde.

Det er tidlig morgen i Vestforbrænding Glostrup, Nordeuropas største producent af affaldsbaseret fjernvarme. Ti af deres 570 brøndventiler skal vedligeholdes og listen gøres klar. Ledningsmester Jimmy Rohr Warming logger på det centrale system, for at få overblik.

Vestforbrænding omdanner hvert år mere end en halv million tons forbrændingsegnet husholdnings-og erhvervsaffald til fjernvarme og elektricitet, hvilket kræver jævnlig vedligeholdelse af 570 brøndventiler i 19 kommuner.

“Vi manglede en form for overblik,” siger Jimmy Rohr Warming. Udover styring af det massive underjordiske ledningsnetværk, betyder vedligeholdelsen en masse registrering og papirarbejde, regelmæssig opdatering, kørsel, og fakturering.

Ind træder den teknologiske gamechanger – en lille chip hvis hemmelighed lå i RFID eller radio frequency ID teknologi. Ved at ‘tagge’ hver brønd med et QR (Quick response) kort med en indbygget (og usynlig) RFID chip som er direkte tilsluttet et centralt system, er blyant og papir byttet ud med en smartphone der sørger for ‘real time’ data, som er øjeblikkeligt tilgængeligt for alle involverede.

RFID er en eksisterende teknologi som disse år stiger markant i brug på tværs af industrier. Ifølge IDTechEx Research, som har fulgt det globale RFID marked siden 1999, ventes det globale RFID marked at nå tæt på en fordobling over de næste 10 år.

Det er første gang RFID teknologien er sat i spil indenfor forsyningsbranchen i Danmark, og det har vist sig at være en god beslutning, siger Jimmy Rohr Warming.

“Vi kommer til at lande på en 25-50% besparelse af tid. Det er for tidligt at have målinger på andre besparelser, men om 2 år kan vi begynde at få rigtige tal på,” fortæller han.

Sådan fungerer det

Det fungerer på den måde at et simpelt kreditkortlignende QR kort med en RFID chip, sættes på undersiden af brønddækslet. Når teknikeren åbner brønden og kører sin aflæser eller telefon hen over det, får han øjeblikkelig adgang til al data omkring brønden; fra installation til lokation, historie, billeder, instruktioner og reparationer – og kan tilføje sine egne nye data som straks registreres i det centrale system.

“Før i tiden når vi havde opgaver som en af vores folk skulle lave, så skulle vi først registrere det, lave en liste, sige til dem hvad de skulle lave, og køre rundt med dem for at vise dem brøndene,” siger Jimmy Rohr Warming. “Nu får de en liste og en GPS position af brøndene. Jeg skal ikke ud og sige det til dem eller køre rundt og vise dem det, det gør de selv,” siger han, og tilføjer at det har gjort det nemmere at finde brønden, som før kunne være svær at lokalisere fordi skiltet blev væk eller beskidt.

Inden dagen er fuldt ud igang, er bestillingen på vedligeholdelse af dagens 10 brønde sendt afsted. ”Det vigtige for mig er at mine folk kan fokusere på at løse opgaven mere end at rode med papir,” siger han.

Fra undergrunden til den centrale portal

For Vestforbrænding handlede det om at finde en løsning som kunne give dem et større overblik på kontoret, og et dybere overblik ude i marken.

Løsningen var at forbinde et centralt system med RFID teknologien. Det centrale system registrerer øjeblikkeligt nye data fra teknikeren i marken, og håndterer og dokumenterer al information og kommunikation omkring brøndene. Ved at samle alt på en platform, blev alting mere tydeligt og enkelt.

Vi får helt klart et større overblik,” siger Jimmy Rohr Warming og tilføjer at systemet har skabt fordele på flere fronter, såsom den daglige administration.

Ved at køre al kommunikation gennem et centralt system, kan Jimmy for eksempel straks se om en faktura stemmer overens med tilbuddet. Og bliver en ekstern entreprenør eller en af hans egne teknikere forsinket to timer fordi der ligger en stor sten ovenpå brønden, kan de snuppe et billede og lægge ind for at dokumentere problemet eller den ekstra tid.

“Dermed sikrer vi os at vi får det vi har bestilt. Og så er vi fri for at skulle frem og tilbage med kreditnotaer eller penge senere. Så det giver en besparelse i selve faktureringsdelen,” siger han og tilføjer at det på den måde også har vist sig at være et aktiv i samarbejdet.

“Det er en samarbejdsplatform. Vi kan langt bedre styre vores kommunikation“ siger han.

Udover installering og en grundlæggende træning i at bruge systemet siger han implementeringen kræver indsats og vilje, men har været forholdsvis simpel. På nuværende tidspunkt er det centrale system fuldt implementeret, og 120 RFID tags har fundet vej til Vestforbrændings brønde, mens resten er undervejs.

Kombinationen af RFID teknologi og det centrale system, Entrepriseportalen, er sat i spil af Pernexus Systems og Veriloc Automation.

 

FAKTA BOKS: Nogle få fakta om RFID (Radio Frequency Identification)

  • Det globale RFID marked ventes at fordobles inden 2026, fra godt $10 billioner idag. (IDTechEx)
  • Alt fra dit kæledyr til bil komponenter, tøj, medicin, telefoner, bøger, og andet kan følges og spores med RFID.
  • I Danmark er RFID sporbarhed brugt i produktion, armbånd på musik festivaler, automatisk adgangskontrol og rejsekort.
  • Andre steder i verden er RFID i brug i pas, på hospitaler, hvor de giver up-to-date data på hver patient, i affaldsindustrien, som bruger det på at måle affald per husstand, og i USA, hvor NFL ‘tagger’ deres fodboldspillere for at måle fart, retning og distance i real time på banen.

Comments are closed.